-Početna | Kontakt | LAN FORUM| IRC
  MZM Wireless nEznaLicA
File ...stranica za sve normalne ljude

 
 
-
-
MZM
-SEKCIJA
-
-ČLANSTVO
-
-VIJESTI
-
-TEAM
-
-KONTAKT
-
 
  Novi Marof - panorame  
-
 
.
  SERVISI:  
  __  
  IRC (saznaj više)  
  __  
  MZMW Intranet  
  __  
  FORUM  
   
  WEB kamera  
  __  
  FTP  
  __  
  Prijavi kvar  
  __  
.

.
 

MZM Wireless je u punom pogonu od 1. svibnja 2007. Želite li postati Član kontaktirajte nas! Nabavite opremu i osjetite moć komunikacije!

 
  __  
  Pristupi ONLINE: pristupnica  
  __  
  Najnovije vijesti pročitajte ovdje  
.

 

 
. ... ja vas pod milim Bogom niš ne razmem  
.    
 

Osjećate se pomalo glupo dok čitate tektove po stranici MZM Wirelessa, ništa ne razumijete i ništa vam nije jasno... kakvi IRC, kakav FTP, kaj je to SNR, kantena... NE OČAJAVAJTE - vi ste potpuno zdrava i normalna osoba i vrijeme vas (još) nije pregazilo...

Tehnologija koja je u stalnom razvoju pravi je izazov i za ljude koji se njom bave jer pratitii sve trendove, terminologiju i tehnologiju gotovo da je nemoguće. Iz toga razloga postoji stranica na kojoj ćete u par crta dobiti sliku o tome kako na MZM Wireless.

JA SE SAMO HOĆU SPOJITI!!!

Vidim vam to u očima... u nastavku slijedi prvih 10 koraka na putu prema wireless ekspertu! U koliko zapneš na bilo kojem (što nije nemoguće) skokni do dučana, kupi pivo i počasti nekoga od naših iz helpdeska, a ako se odlučiš uštediti tih par kuna kolko košta gajba kreni čitati :) Preporučljivo je baciti oko i na naš forum jer i tamo se štota toga može saznati.

1. Uzmi olovku i papir

2. Na linku iza ove rečenice odaberi osobu (i kontakt podatke) čije ti ime zvuči dovoljno prihvatljivo da ti bude pomoć za spajanje. Klikni ovdje i ne zaboravi se vratiti nazad :) po ostatak uputa.

3. Sada pogledaj kroz prozor i potraži pogledom, dalekozorom, teleskopom... ili nečim sličnim najbližu antenu MZM Wirelessa, tj okvirno lokaciju na kojoj se antena nalazi. Ako je vidiš s prozora ne gine ti penjanje na krov... u svakom slučaju između tvoje kuće i antene ne smije biti druga kuća, drvo ili planina...

4. Ukoliko je savladan 3. korak ima nade za tebe. Na mjesto s kojeg vidiš antenu postaviti ćeš uskoro svoju antenu za prijem MZMW signala (to su radio valovi kojima će putovati tvoji podaci do drugih članova naše mreže).... u koliko ni s novim naočalama ništa ne vidiš probaj se na adresi koju si pokupio u 2. koraku raspitati za alternativno riješenje svoga porblema.

5. Ako si na petom koraku sada si probaj predočiti da tvoje računalo treba povezati s mjestom na koji si odlučio/la postaviti prijemnu antenu. Koliko je to mjesto udaljeno od tvojeg računala? Više od 5-10 metara ili manje? U koliko je više idi na korak sedam, a u koliko je manje nastavi na slijedećem koraku i ignoriraj filozofije na sedmom koraku.

6. Tebi će wireless biti nešto jeftiniji. Kupiti ćeš jednu karticu (wireless karticu ili WLAN karticu) koju ćeš ugraditi u računalo i na tu karticu ćeš preko posebnog kabla (tzv. pig taila) spojiti antenu. Šoping lista dakle sadrži tri stavke: WLAN karticu, pigtail i antenu.

7. ... Antena se mora spojiti sa pristupnim uređajem posebnim (AP-om) kablom koji trebabiti što kraći. U slučaju velike udaljenosti između računala i antene se postavlja AP od kojega se onda vuće jeftiniji mrežni kabel (UTP). Tj. sad znaš da ti za spoj treba mrežni (UTP) kabel od računala do AP-a, sam AP, kabel za spoj antene i uređaja (koji zovemo "pig tail") i antena. Zapiši to na papir iz koraka 1.

8. Prije odlaska u šoping treba odlučiti o tome kakvu antenu trebaš. Za manje udaljenosti od pristupnih antena MZMW-a (dakle ako si nam bliže od 1 km) potrebno je kupiti tzv. kantenu koja izgleda poput đezvice za kavu (a može se ako si kreativan izraditi i u kućnoj radinosti). Ako je udaljenost veća potrebno je nabaviti tanjur satelitske antene pa na njega nakalemiti kantenu da se signal malo bolje hvata. Za veće udaljenosti potrebno je kupiti tzv. grid ili sličnu antenu koja će imati više decibela (oko 20) da bi prijembio zadovoljavajući. U ovom koraku svakako se posavjetuj sa osobom iz koraka dva koju možda možeš pozvati da ti dođe "izmjeriti" signal i preporučiti koju antenu kupiti. Nije loše o svemu ovome pročitati i ovo.

9. Kad skupiš svu svoju opremu spreman si postati članom MZMW-a. Trebaš skoknuti na ovaj link i popuniti pristupnicu. Osim podataka o tebi u pristupnici ćeš morati upisati i podatke o uređajima koje spajaš. Jedan od komliciranijih parametara je tzv. MAC adresa. Jedinstvena adresa tvoje pristupne opreme oblika npr. 00-FF-5E-AA-52-4B. Za WLAN i LAN karticu u svom računalu nači ćeš je tako da odeš u command prompt i upišeš ipconfig /all, a kod AP-a ovisi od proizvođača do proizvođača. Ponekad se MAC adresa nalazi na kutiji ili na samom uređaju. U svakom slučaju i tu se referenciraj na korak drugi.

10. Ako si sve odradio/la tvoj je zahtjev za pristup u MZM Wireless zaprimljen u helpdesk... uskoro očekuj daljne upute... dalje je sve puno, puno lakše.

 

 
     
     
 
.Dizajn: Tomica
Copyright (c) 2007. MZM Wireless .