-Početna | Kontakt | LAN FORUM| IRC
  MZM Wireless hardware
Sjever i Jug - nanovo rođena računala

 
 
-
-
MZM
-SEKCIJA
-
-ČLANSTVO
-
-VIJESTI
-
-TEAM
-
-KONTAKT
-
 
  Novi Marof - panorame  
-
 
.
  Pravilnik korištenja  
  __  
  Infrastruktura mreže  
  __  
  Pristupnica  
  __  
     
.

.
 

MZM Wireless je u punom pogonu od 1. svibnja 2007. Želite li postati Član kontaktirajte nas! Nabavite opremu i osjetite moć komunikacije!

 
  __  
  Pristupi ONLINE: pristupnica  
  __  
  Najnovije vijesti pročitajte ovdje  
.

 

 
. Infrastruktura mreže  
.    
 

Router jug - u punom pogonuOsnovnu infrastrukturu MZM Wirelessa čini centralna pristupna točka koja ima najbolju optičku vidjlivost prema ostalim dijelovima grada. Po analizi terena, zaključili smo da je to zgrada na adresi Kralja Tomislava 16,  poznata pod nazivom Marofčanka.

Na krov zgrade montirali smo dva računala (rutera) koji upravljaju antenama. Jedno računalo nalazi se na sjevernoj, a jedno na južnoj strani. Antenski stupovi nose na sebi antene i računala budući da smo zbog mogućih smetnji trebali skratiti dužinu kablova koji spajaju antenu i računalo.

.
 

Antene MZM Wirelessa
Frekvencija: 2400 - 2483MHz
Gain: 16 dBi
Polarizacija: horizontalna
Kut pokrivanja: Horz.180° Vert.30°
DImenzije: 50 * 100 * 1000 mm
Težina 1800 g

Spojni kabel LM-400
Dužina kablova 1,5 m od antene
Promjer: 0,4 inch
gubitak: 0,33 dB

ostali podaci

 
.

Kao odašiljačke antene koristimo tri sektorske 16 dB antene (jedna na sjeveru, dvije na jugu) dometa 10-ak kilometara koje signal rasprostiru svaka pod kutom od 180°.

Broj korisnika mreže je 20 po anteni, što daje računicu od ukupno 60 korisnika. Ovo je teoretski podatak kad bi svih 60 korisnika radilo istovremeno, što se u praksi rijetko ili nikad ne događa. Sa ovom se infrastrukturom u praksi može postići i mnogo više, uz nešto lošije performanse, a za daljnje povećanje kapaciteta mreža se može i nadograđivati.

Što se tiče računala koja pogone antene radi se o dva Pentiuma snage 1GHz i 1,6GHZ sa po 512 MB radne memorije. Ovako pripremljena računala smjestili smo u posebne električarske razvodne kutije opremljene ventilatorima koji nastoje u kutiji održati što bolju temperaturu i spriječiti skupljanje vlažnog zraka.
Pošto se sva komunikacija sa jezgrom odvija bežično preko antena koja je vidno sporija od komunikacije kablom, sve usluge mreže su ovisne o brzini jezgre koja postaje usko grlo. Stoga ćemo na jezgru spojiti snažno računalo poslužitelj – server, za čiju kupnju tražimo pomoć. Na tom će poslužitelju biti „podignuti“ neki od servisa kao što su FTP, web, VPN, game serveri ili sl.

 
     
     
 
.Dizajn: Tomica
Copyright (c) 2007. MZM Wireless .